Sokan tartják úgy, hogy ha egyszer kipróbáljuk a dagasztógépet, akkor többé sosem fogunk kézzel dagasztani utána, hiszen egy alkalmas géppel való munka sokban megkönnyíti dolgunkat és időben is gyorsabb. Alább olvasható mostani cikkünkben arról ejtünk pár szót, vagyis azzal foglalkozunk kicsit részletesebben, hogy hogyan és mire használható a dagasztógép, ha hatékony tésztakészítés a célunk a mindennapokban.
Miért jó a dagasztás?
A dagasztás lényege, hogy a készülő tésztánkba levegő jusson, ami majd segít az állaga javításában. A dagasztás idejét mindig a liszt fajtája határozza meg, vagyis a búzaliszt esetében például elegendő fél órát dagasztani, de a nehezebb lisztek esetében, mint például a rozslisztnél a dagasztási idő dupla annyi időbe is telhet.
Szerencsére napjainkban segítséget nyújtanak számunkra a dagasztógépek, amik rengeteg munkát végeznek helyettünk. Dagasztó gépek terén rengeteg választásunk van mivel vannak amiknél fokozatot állíthatunk de vannak olyan is amik akár hab és krémverésre is használhatót.
Dagasztógép típusok
Napjainkban két fajta dagasztógépet tartunk számon, a spirál és a ferdekarcos dagasztógépeket. Egy spirálkarcos gép a legjobban keménytészták megdolgozására alkalmas, egy ferdekarcos viszont hab és krém verésére is könnyedén használható a dagasztás mellett. Léteznek olyan gépek is, amik vezérlőpanellel valamint hidraulikus rendszerrel vannak felszerelve ezáltal nagyüzemi használatra tökéletesen megfelelnek.
Melyik jobb a kézi gyúrás vagy a gépi dagasztás?
Rengeteg ember esküszik a kézzel dagasztásra mondván azt, hogy lelke van tésztának, viszont ez sokaknak igen fárasztó művelet lehet, amire megoldást nyújthat a dagasztógép. Amikor elkészül a tésztánk, akkor fényes a felszíne és nem látszódnak bennne a lisztszemcsék sem. Rengetegen esnek abba a hibába, hogy dagasztás közben elfáradnak mikor még nincs kész a tészta és abbahagyják a dagasztást, amitől végül rossz végeredményt kapnak. Ezért is kezdőknek kifejezetten ajáljuk a dagasztógépek használatát, ami sokban megkönnyíti dolgukat a konyhában.
Milyen előnyökkel jár a dagasztógép használata?
Napjainkban számos üzletben megtalálhatók a dagasztógépek, amik kifejezetten dagasztása készültek és szinte bármelyik szupermárketben megtalálhatunk. A dagasztógépeket dagasztókarral és tállal találhatjuk meg és akár pár perc alatt képes tökéletes tésztát gyúrni. Nagy előnye használatuknak, hogy mivel nagy erőt fejtenek ki, sokkal jobban eldolgozott tésztát kaphatunk végeredményképp. A gép tökéletesen eldolgozza a vizet és a levegőt anélkül, hogy ekközbe halálosan kimerüljünk. Egy dagasztógép használatával könnyedén készíthetünk élesztős vagy akár kovászos tésztákat is amiket dagasztás után egyszerűen csak kinyújtunk és kisütünk.
Emellett azonban az alábbi előnyöket is megtapasztalhatjuk majd a dagasztógépek használata során, ha szaküzletben, vagy ipari dagasztógép online vásárlása során szert tennénk egy ilyen berendezésre:
Olvass tovább