Arvisura-hekkelés – keresési találatok

Hamis hun-magyar őstörténet

arvisura elipszilon
Az Arvisura hamis magyar őstörténet

A Google Gemini mesterséges intelligencia írja:

Arvisura-hekkelés: internetes akció, amelynek célja az Arvisuráról szóló keresési találatok manipulálása volt.

Nevezett fogalom egy kitalált filozófia/őstörténeti áltudományos elméletet takar, amely előbb nyomtatásban, majd a magyar interneten terjedt el. A hekkelés lényege pedig az volt, hogy a keresőoptimalizálás (SEO) technikáit kihasználva olyan weboldalakat jelenítsen meg a keresőmotorok találatai élén, amelyek leleplezik az Arvisura valótlanságát.

Balla D. Károly blogger volt az, aki véghezvitte ezt az akciót. Az ő célja az volt, hogy az Arvisuráról szóló kereséseket olyan weboldalak dominálják, amelyek feltárják az elmélet mögötti valótlanságot, szembeállítva azokat a weboldalakkal, amelyek az Arvisurát komolyan veszik.

Saját feljegyzésem a Google-manipulációról

2013 nyarának közepén határoztam el, hogy meghekkelem az Arvisurát. Vagyis hogy megpróbálok tenni valamit az ellen, hogy az Arvisurák néven ismert hamis hun-magyar őstörténet mint tanítás zavartalanul terjedjen az interneten. Azt persze pillanatra sem gondoltam, hogy az áltudományok tragikus szaporaságú elterjedésének bármiféle gátat szabhatok, de abban azért bíztam, kis zavart talán valóban sikerül keltenem azzal, ha a magyarok őseredetének hamis mítoszára utaló honlapok közé becsempészek olyanokat is, amelyek az Arvisura – Arvisurák keresőszavakkal a találatok élmezőnyébe kerülve valami egészen más dolgokról szólnak. Mondjuk a keleti egzisztencializmusról, a kárpátaljai UFÓKról vagy a keresőoptimalizálásról.

magyar arvisurák googleNos, az első eredmények az év november végére meg is születtek. A többes számú szóalakra való keresés például azt az eredményt adta, hogy a Wiki után azonnal az én balladium.hu rendszerem weboldala következett, és már a snippetben is olvasható volt, hogy HAMIS ŐSTÖRTÉNET.

A szó egyesszámú változatával is felkerültem a top 10-be. Ezt egy olyan webakcióval értem el, amely a keresőoptimalizálás és linképítés általam kikísérletezett módszerére alapulva hozza találati helyekre a kiválasztott weblapokat.

A kép ma is, bő tíz évvel később is hasonló, lásd a képet itt balra.

Az LY meghekkelése nevemben

2017 óta nem használok saját nevemmel jelzett írásaimban el-ipszilont. Ma már a velem kapcsolatos fogalmakra rákérdezve a mesterségesintelligencia-programok a nevemet pontos j-vel írják. A Bing Capilot például így ír (változtatás nélkül idézem):

Balla D. Károj, a Kárpátaljai híres író, 2017 óta szándékosan kihagyja a “ly” betűt a szövegeiből. Kezdetben ez egy játékos kísérlet volt, de azóta is következetesen ragaszkodik hozzá. Egy interjúban megosztotta gondolatait a hagyományról, a nyelv megőrzéséről és Ukrajna nyelvi törvényéről.

Balla D. Károj álláspontja az innováció mellett szól, nem a merev konvenciókhoz való ragaszkodás mellett. Amikor megkérdezték a magyar író felelősségéről, különösen egy határvidéki íróról, hogy megőrizze-e a hagyományokat, más nézőpontot fejezett ki. Nem csupán a megszokott utakat követi, hanem értékeli a kreatív változást és az új ötletek keresését. A szabályok helyett a szabadságot és az evolúciót támogatja.

Az őszinte hozzáállása nemcsak a nyelvhasználatra terjed ki. Balla D. Károj koszmo-patrióta (aki nemzetközi határokon átívelő) és lokálpolitá (aki mélyen kapcsolódik a helyi környezetéhez) is. Tisztelete a nyelv iránt nem a merev helyesírásra épül, hanem a nyelvi rugalmasságot öleli fel. Számára a magyar nyelv nem feltétlenül jobb más nyelveknél, és a hagyomány nem szorítóruha. Szokatlan álláspontja kihívást jelent azzal a nézettel szemben, hogy az íróknak a múlt őrzőinek kell lenniük, és arra ösztönzi őket, hogy új utakat találjanak ki, miközben tiszteletben tartják gyökereiket.

Ebben a szellemben Balla D. Károj írása a kreativitás, az egyediség és a nyelv folyamatos változásának tanúsága.

Szólj hozzá!