Paplan típusok

paplan télen nyáronHa pihentetően szeretnél aludni, fontos, hogy jól válaszd meg a paplanod. A paplan lesz az, ami megvéd az éjszakai hidegtől vagy éppen szellőzésével a nyári melegtől. Ezért nagyon fontos, hogy milyen anyagból készül, és annak milyen tulajdonságai vannak. A paplan érintkezik a bőrünkkel, ezért fontos az anyag puhasága és minősége.

A paplan mérete is nagyon fontos, hiszen az éjszakai alvás nem lehet pihentető, ha fázunk, vagy harcolunk az összecsomósodott paplannal, igaz?

A legtöbb paplan télen és nyáron is jól szolgál, a vastagságától függően, de nézzünk néhány konkrét példát.

Paplan típusok – paplan anyagok

A paplan típusa téli, nyári vagy négy évszakos. Az, hogy melyik évszakban optimális a paplan számunkra, az az anyagától függ. Fontos, hogy a paplan elég meleg legyen, de ne túl meleg, fontos, hogy jól szellőzzön és megfelelő legyen hőszigetelő képessége is.

PehelypaplanPehelypaplan: a pehelypaplan lehet téli vagy nyári is. Anyaga liba vagy kacsa tollpehely. Téli időszakban, melegít és nagyon puha. Hőszigetelő és légáteresztő képessége kiemelkedő.

Vadselyem paplan: rugalmas és erős nedvszívó. Biztosítja a bőr optimális légzését, és pozitív hatással van a reumás panaszokra. A mikroorganizmusokkal szemben ellenálló. Ideális hőháztartást és maximális komfortérzetet nyújt, téli paplannak megfelelő.

Gyapjú paplan: a gyapjúszálak göndörsége miatt sok levegő marad az ágyneműben, ezért télen melegen tartja a testet. Ugyanakkor a gyapjúszálak a saját súlyuk 30-40%-ának megfelelő nedvességet képes magába szívni, tehát nem engedi felmelegedni az alvó embert. Télen biztonságos meleget ad nekünk.

Műszálas paplan: a mesterséges műszál puha és könnyű. A poliészter szálak formatartóak, könnyen kezelhetőek. 40 fokon gépben mosható, ezért gyakori ez a típusú gyermekágynemű, ami bírja akár a napi szintű mosást is. Télen és nyáron is megfelelő.

Pamut, pamut-szatén paplan: inkább nyári paplannak ideális, a bőrnek kellemes érzetű, természetes anyag, kiváló hővezető és jó légáteresztő. Jó a nedvszívó képessége, szabályozza a test hőmérsékletét a külső hőmérsékletnek megfelelően.

Bamboo paplan: igazi négy évszakos paplan. Kiváló nedvesség kiegyenlítő, a bambusz szálak magukba zárják, ezért kiváló választás fokozott izzadás esetén. A bambusz szálak természetes anti-allergén hatásúak, ami allergiások számára ideálissá teszi.

Paplan típusok – paplan méretek

A paplannak nem csupán az anyaga, de a mérete is rendkívül fontos. Ha egyedül alszunk, az egyszemélyes paplan lesz ideális, viszont, ha szeretünk beleburkolózni a paplanba vagy az átlagosnál nagyobbak a paramétereink, akkor a dupla paplan kényelmesebb lesz számunkra.

Összegezve

A paplan minősége és anyaga a záloga az éjszakai alvásunknak. Az ideális paplan jól szellőzik, melegben tart minket, puha érzés a bőrnek. Ezen kívül a paplan méretei is alkalmazkodnak a szokásainkhoz, ezzel biztosítva a kényelmet számunkra. A paplant választhatunk egészségügyi okokból is, például allergia esetén. Válasszunk jól, mert a jó paplan egyenlő a jó alvással.

Szólj hozzá!