A laptop története

A laptopok mai szemmel egy rendkívül kompakt, hordozható gépnek látszanak, melyet bárhová magunkkal vihetünk és egy asztali számítógép erejét bocsátja rendelkezésünkre. Ránézésre a mai modern gépek természetesen köszönő viszonyban sincsenek a kezdetei laptop modellekkel. Alábbi cikkünkben ezeknek, vagyis a laptopok történetének szentelünk egy rövid összefoglaló cikket.

laptop töltő

A legelős hordozható számítógép koncepció

Az első laptop bemutatásáig egészen az 1970-es, 80-as évekig kell visszautaznunk az időben. Ekkor mutatkozott először igény arra, hogy olyan hordozható, kisméretű számítógépeket kezdjenek tervezni, melyek egyetlen tömbben tartalmazzák az asztali gépek legfontosabb perifériáit: számítógép ház, billentyűzet, kijelző és mutató eszköz.

A legelős úttörő egy bizonyos Alan Kay volt, aki az úgynevezett Dynabook koncepcióval rukkolt elő, ám ez még hagyott nem kevés kívánnivalót maga után. Ránézésre pedig inkább a tabletek őseinek tekinthető.

Az első notebook

Nem sokkal az első koncepció megjelenése után, 1979-ben Bill Moggridge megalkotta a Grid Compassként elkeresztelt hordozható komputert. Ez a gép már bizonyos tekintetben hasonlított a mai notebookokra és abban az időben előremutató technikának tartották. A számítógépet a NASA-ban éppen akkor futó Discovery űrsikló program részére készítették.

A Grid Compassban anno egy 8 MHz-es Intel 8086-os processzor működött, a memória kapacitása mindössze 0,25 MB volt, a képernyő pedig 320×240 pixelből állt. Nagy hátránya volt azonban, hogy ez a gép még nem rendelkezett akkumulátorral, így csak hálózatról lehetett üzemeltetni.

Az első hordozható számítógép

A piacon mindenki számára elérhetőként az első notebook 1981-ben jelent meg. Az Osborne 1 nevet kapó hordozható számítógép mai szemmel súlyosnak mondható volt, hiszen 11 kg-ot nyomott. Belsejében egy 4 MHz-es processzor látta el a CPU feladatát, 64 kB operatív memóriával látták el, a kijelzője pedig mindössze 5 collos volt. Két darab 5,25″ floppymeghajtót tartalmazott, és már autonóm módon akkumulátorról is üzemelt, tehát innentől már a laptop töltők is rendelkezésünkre álltak a hordozható számítógépek terén.

A laptopok őse

Az 1985-ben megjelenő Toshiba T1100-as laptopot a szakvélemény a mai laptopok nagyapjaként aposztrofálja. Ez a hordozható PC egy 4,77 MHz-es Intel 80C88-as processzort, 512 kB memóriát, 3,5 collos, 720 kB-os floppymeghajtót tartalmazott, amely abban az időben a legnagyobb kapacitású meghajtónak számított.

Az egész laptop „mindössze” négy kiló volt, és egy 640 x 200-as grafikus kijelzővel rendelkezett. A hivatalos adatok szerint pedig nem kevesebb, mint 8 órát bírt ki egy töltéssel.

Laptop előfutárok

A laptopok fejlődésében, mint ahogyan az asztali számítógépeknél is a Microsoft Windows 95-ös operációs rendszer megjelenése és az Intel Pentium processzorok kifejlesztése hozott fordulópontot. A Microsoft energiafelhasználási szolgáltatásai ugyanis lehetővé tették, hogy a laptop takarékosabban működjön, a nagyobb teljesítményű processzorok pedig alkalmassá tette a gépeket a munkavégzésre. Mindezzel párhuzamosan a gépek méretei is egyre barátibbá váltak, így könnyebben lehetett őket akár kézben is magunkkal vinni. A Dell Latitude, Toshiba Satelite és az IBM ThinkPad, már a mai laptopok közvetlen elődjeinek tekinthetőek.

Összegezve:

A mai laptopok tehát a kezdeti koncepciótól kezdve alig ötven év alatt érték el jelenlgi formájukat, mely során a méret és súly folyamatosan csökkent, miközben a teljesítmény ugrásszerűem növekedett az évek alatt.

Szólj hozzá!