Miért használtat? A laptop és története

prémium használt laptop árakCikkünk végén arra a kérdésre adunk választ, miért érdemes használt laptopot vásárolni akár távmunkához, akár szórakozáshoz, böngészéshez. Ezek között a készülékek között prémium kategóriájúak is bőven akadnak: cirka féláron juthatunk hozzá 1-2 éves nagy teljesítményű hordozható PC-kre. De ajánlatunk előtt előbb határozzuk meg, mi is az termék, amiről beszélünk, majd tekintsük át a mobil számítógépek rövid történetét.

A laptop egy hordozható számítógép,

amely egybeszerelt monitorral, billentyűzettel, egérpaddal rendelkezik és belső akkumulátorról működik. A laptopok általában kisebbek és könnyebbek, mint a asztali számítógépek, így könnyen hordozhatók. E gépeket számos célra használják, beleértve az irodai munkát, az internetezést, levelezést, a játékot, videózást és más szórakozást.

Számos előnnyel rendelkeznek az asztali számítógépekhez képest. Hordozhatóbbak, energiatakarékosabbak, kevesebb helyet foglalnak el. Hátrányuk, hogy általában drágábbak, mint az asztali számítógépek, költségesebb a szervizelésük és karbantartásuk.

Rövid laptoptörténet

Ránézésre a mai modern gépek jószerével köszönő viszonyban sincsenek a kezdeti laptopmodellekkel.

Az első hordozható komputerek megjelenése

Cirka fél évszázadot kell visszautaznunk az időben. Ez idő tájt mutatkozott először igény arra, hogy olyan hordozható, kis méretű, kompakt számítógépeket kezdjenek tervezni, melyek egyetlen tömbben tartalmazzák az asztali gépek legfontosabb perifériáit: számítógép ház, billentyűzet, kijelző és mutató eszköz. A koncepció úttörője bizonyos Alan Kay volt, aki az úgynevezett Dynabook projekttel rukkolt elő, ám ez még hagyott nem kevés kívánnivalót maga után. Ránézésre pedig inkább a tabletek őseinek tekinthető.

Milyen volt az első igazi notebook?

grid

Nem sokkal az első koncepció megjelenése után, 1979-ben Bill Moggridge megalkotta a Grid Compassként elkeresztelt hordozható komputert. Ez a gép már bizonyos tekintetben hasonlított a mai notebookokra és abban az időben előremutató technikának tartották. A számítógépet a NASA-ban éppen akkor futó Discovery űrsikló program részére készítették.

A Grid Compassban anno egy 8 MHz-es Intel 8086-os processzor működött, a memória kapacitása mindössze 0,25 MB volt, a képernyő pedig 320×240 pixelből állt. Nagy hátránya volt azonban, hogy ez a gép még nem rendelkezett akkumulátorral, így csak hálózatról lehetett üzemeltetni.

Piacon az első hordozható táskagép

osborneA piacon mindenki számára elérhető első notebook 1981-ben jelent meg. Az Osborne 1 nevet kapó hordozható számítógép mai szemmel súlyosnak mondható volt, hiszen 11 kg-ot nyomott. Belsejében egy 4 MHz-es processzor látta el a CPU feladatát, 64 kB operatív memóriával látták el, a kijelzője pedig mindössze 5 collos volt. Két darab 5,25″ floppymeghajtót tartalmazott, és már autonóm módon akkumulátorról is üzemelt, tehát innentől már a laptop töltők is rendelkezésünkre álltak a hordozható számítógépek terén.

Melyik modell volt a laptopok őse?

Az 1985-ben megjelenő Toshiba T1100-as laptopot a szakvélemény a mai laptopok nagyapjaként aposztrofálja. Ez a hordozható PC egy 4,77 MHz-es Intel 80C88-as processzort, 512 kB memóriát, 3,5 collos, 720 kB-os floppymeghajtót tartalmazott, amely abban az időben a legnagyobb kapacitású meghajtónak számított.

Az egész laptop „mindössze” négy kiló volt, és egy 640 x 200-as grafikus kijelzővel rendelkezett. A hivatalos adatok szerint pedig nem kevesebb, mint 8 órát bírt ki egy töltéssel.

Ezek a modellek hoztak fordulópontot

A laptopok fejlődésében, mint ahogyan az asztali számítógépeknél is a Microsoft Windows 95-ös operációs rendszer megjelenése és az Intel Pentium processzorok kifejlesztése hozott fordulópontot. A Microsoft energiafelhasználási szolgáltatásai ugyanis lehetővé tették, hogy a laptop takarékosabban működjön, a nagyobb teljesítményű processzorok pedig alkalmassá tette a gépeket a munkavégzésre. Mindezzel párhuzamosan a gépek méretei is egyre barátibbá váltak, így könnyebben lehetett őket akár kézben is magunkkal vinni. A Dell Latitude, Toshiba Satelite és az IBM ThinkPad, már a mai laptopok közvetlen elődjeinek tekinthetőek.

A mai laptopok tehát a kezdeti koncepciótól kezdve alig ötven év alatt érték el jelenlegi formájukat, mely során a méret és súly folyamatosan csökkent, miközben a teljesítmény ugrásszerűen növekedett az évek alatt.

Miért érdemes használt laptopot vásárolni?

laptop töltő

Számos oka van annak, hogy miért érdemes használt notebookot venni. Íme néhány a legfontosabbak közül:

  • Olcsóbb, mint egy új modell. Ez nagyszerű lehetőség lehet azoknak, akiknek korlátozott a költségvetésük.
  •  Sok használt készülék ugyanolyan jó minőségű, mint az új. Ez többek között azért van, mert a noteszgépek általában nagyon tartósak, és évekig jól működhetnek.
  • A használt cikkek piaca sokkal nagyobb, mint az újaké. Ez azt jelenti, hogy több lehetőség közül választhatsz, és megtalálhatod a tökéletes darabot a szükségleteidhez és a költségvetésedhez.

Ha úgy döntesz, hogy ilyen PC-t vásárolsz, fontos, hogy végezz kis kutatást, és találj megbízható eladót. Érdemes webshopok kínálatát megismerni. Itt például akciós a prémium használt laptopok ára.

Szólj hozzá!