Mire pályázhatnak cégek napelem témában?

napelem-pályázatok

A vállalkozások esetében állandóan felmerülő igény, hogy milyen állami támogatás állnak rendelkezésre számukra. E téren jogos kérdés a vállalkozások felől, hogy mire is pályázhatnak cégek napelem témában. Erre röviden az alábbiakban igyekszünk válaszolni.

Napelemes pályázatok vállalkozásoknak

A vállalkozások szerencsés helyzetben vannak, abból a szempontból, hogy több vissza nem térítendő támogatás közül is választhatnak. A megfelelő támogatás mértéke, a kívánt napelemes rendszer méretétől is nagyban függ, de az alábbi napelem pályázatok cégeknek 2020-ban rendelkezésre állnak:

Kisebb méretű (maximum: 15 kW) teljesítményű napelemes rendszerek megvalósítására a GINOP-4.1.3-19 napelemes támogatást érdemes megpályázni, míg az e feletti teljesítményű rendszerek telepítésére a GINOP-4.1.4-19 pályázatta lehetett forrást nyerni.

Sajnos a nagyobb rendszerekre való pályázati lehetőség 2020. április 30-án 10 órakor lezárult, ám a GINOP-4.1.3-19 még továbbra is elérhető a keret kimerüléséig, vagy legkésőbb 2020. szeptember 30. 12 óráig.

GINOP-4.1.3-19 napelemes pályázat

Vállalkozások és cégek számára tehát a GINOP-4.1.3-19 pályázat elérhető, aminek köszönhetően  kisebb méretű, vagy 7,5kw-15kW teljesítmény leadására képes rendszert építhetnek ki a vállalkozások. Egy ilyen méretű rendszerrel akár egy havi 55.000 Ft-os villanyszámla is kiválthatóvá válik.

Kiknek ajánlott a GINOP-4.1.3-19?

Az említett pályázatot mindenképp érdemes megpályázni, ha az adott cég áramszámlája 30.000- és 55.000 Ft között van. Ezt a fogyasztást egy átlagos napelemes rendszerrel teljes mértékben meg lehet termelni egy vállalkozás esetében. Ráadásul a támogatás mértéke akár 100% is lehet, de maximum 3 millió forint, ami szintén csábító ajánlatnak hathat a cégek számára.

GINOP-4.1.3-19 pénzügyi kerete

A GINOP-4.1.3-19-es pályázat teljes kerete mintegy 15 milliárd Ft. Ebből megközelítőleg 5000 vállalkozás részesülhet napelemes rendszer kiépítésére támogatási összegben. Ráadásul ez a támogatás vissza nem térítendő forrásként kezelhető és akár a teljes beruházás 100%-át is fedezheti.

Ehhez azonban fontos, hogy fixen 200 000 Ft/kW alatt maradjunk a megvalósítás során, ugyanis az ezt meghaladó árnál a többlet önerőből finanszírozandó.

GINOP-4.1.3-19 pályázók köre

Ez a típusú napelemes pályázat kizárólag azoknak a cégeknek érhető el, amelyek 1 éve működnek legalább 1 alkalmazottal. Emiatt az egyéni vállalkozások sajnos nem pályázhatnak erre a pénzügyi forrásra. Számukra a lakosság számára elérhető források állnak rendelkezésre.

GINOP-4.1.3-19 szüneteltetése

Azon cégek számára, akik most szeretnének beruházni napelemes rendszerbe, sajnos rossz hír, hogy a GINOP-4.1.3-19-es pályázat 2020. április 27-től átmenetileg szüneteltetésre került határozatlan időre.

2020-as napelem pályázatok

A kormányzati oldaltól érkező hírek szerint 2020 második felére újabb napelemes pályázati forrás nyitása várható. A részletek bár egyelőre még nem ismertek, de egy pályázati és hitelprogram konstrukció várható, mely kifejezetten napelem farmok létesítését célozza majd meg.

Összegezve:

Amennyiben tehát vállalkozásunk számára keresünk megfelelő energetikai pályázatot, akkor mindenképp érdemes nyitott szemmel járni, hiszen bármikor indulhat újabb pályázat, amire lecsaphatnak a cégek.


Infrapanel fűtés + napelem

Ipar – vállalkozás. Napenergia. Marketing PR-cikk: Naplenes infrafűtés télen. Magyarország klímája. Napsütéses napok száma. Infrapanelek áramszükséglete. Szimpraxis: Átlátszó napelem teraszra.

Szólj hozzá!