Útmutató a konyhabútor kiválasztásához

A konyha a lakás egyik leggyakrabban használt helyisége, amelyben rendszerint élénk családi élet zajlik. Éppen ezért a kiépítés vagy az átalakítás során a költségek mellett a lehetőségek feltérképezése is kifejezetten fontos. Azok, akik már túl vannak egy-egy építkezésen, illetve felújításon, megtapasztalhatták, mennyire bosszantó tud lenni, ha a munka végeztével az álomtervek és a valóság között éles szakadékok keletkeznek. Amennyiben Ön szeretné időben elkerülni a lehetséges buktatókat, két tényezőre kell különösen odafigyelnie.

Az egyik a használhatóság, a konyha ugyanis nem csak közösségi tér, de munkahelyiség is egyben, a másik pedig az otthonos légkör megteremtése. Egy jó konyha betölti mindazt a funkciót, ami elvárható tőle, ugyanakkor meleg és meghitt hangulattal várja a hazaérkező családtagokat. Természetesen mindezeken túl az olyan részletekről sem szabad elfelejtkeznie, mint például az ajtók és fiókok aránya, vagy az ergonómiai tulajdonságok.

Milyen szempontokat érdemes átgondolnia a konyha tervezésekor?

Az ideális konyha fogalmát nagyon nehéz meghatározni, mivel mindenkinél más szempontok dominálnak. A rendelkezésre álló alapterület már eleve megszabott keretek közé szoríthatja az Ön elképzeléseit, de ez nem azt jelenti, hogy egy kisebb helyiségből ne lehetne valódi álomkonyhát kialakítani. Ehhez már a tervezéskor érdemes néhány praktikus rendezési elvet megfontolnia.

A bevásárlás után megfelelő hely hiányában a vásárolt termékek kipakolása fárasztó is időigényes feladat. Ebből adódóan jó, ha a hűtő közvetlen közelében van egy olyan felület, ahová feltehető a bevásárló kosár. Így Önnek nem kell folyamatosan szaladgálnia ahhoz, hogy minden termék a hűtőbe kerülhessen.

A konyhapult a konyha központi eleme, amin általában egy főzőlap és mosogató is található. Fontos, hogy az eltérő munkafolyamatok elvégzésére mindig elegendő hely álljon az Ön rendelkezésére. Egy igazán jó konyhapulton a főzőlap, a mosogató és az előkészítő felületek egymástól kellő távolságra helyezkednek el. Emellett a mosogatónál érdemes egy olyan szárító részt is kialakítani, ahol az edények lecsöpöghetnek. Szintén hasznos lehet egy olyan pultfelület, ahová a főzés után az étellel teli forró edények és serpenyők kerülhetnek.

Ha az Ön konyhájában elfér, a konyhasziget mindig jó választásnak bizonyul. Könnyen el lehet rajta végezni a különféle munkálatokat, de akár étkezésre is használható. A konyhaszigetre, akárcsak a bútorral egybeépített pult esetében, mosogató, főzőlap és sűrűn használt konyhagépek helyezhetők.  Ez a megoldás tökéletes lehetőséget teremt arra, hogy a család már a főzés közben együtt lehessen. Ráadásul az amerikai konyhás nappalikban ideális térelválasztóként is funkcionál.

Mire kell figyelnie a konyhabútor vásárlása közben?

A konyhabútor vásárlásánál a következő kérdésekre kell a választ keresnie. Mekkora legyen a konyhabútor mérete? Mennyi fiókra, szekrényre és polcra van szüksége? Milyen legyen a konyhapult? Milyen anyagot, formát és színeket látna szívesen a konyhában?

A konyhabútor kiválasztásánál a legtöbben elsősorban a tetszetősség alapján döntenek és csak az otthonukban szembesülnek az ergonómiai buktatókkal. A konyhabútor méretének ahhoz a személyhez kell igazodnia, aki a leggyakrabban használja. Egyáltalán nem mindegy például, hogy milyen magasságú az a konyhapult, amelyen az előkészületek és a főzési folyamatok zajlanak. Ha sokáig kell a pult felett görnyedni, az könnyen hátfájáshoz vezethet. Az átlagos testmagassághoz a 85 cm-es magasságú pult az ideális. A felső szekrények és polcok helyének megtervezésekor szintén ügyelni kell a méretekre, mivel egy alacsonyabb személy létra nélkül nem fogja elérni a fent tárolt konyhai eszközöket.

Egy jó konyhabútornál a fiókok és szekrények elhelyezése főleg a praktikusság elveit követik. Az alsó tárolóknál az egyszerűen, egy mozdulat segítségével nyitható fiókok az igazán hasznosak. A főzéskor ugyanis általában fakanalakra, keverőkanalakra és kisebb eszközökre van szükség. Ezeket pedig könnyebb a fiókokból elővenni, mint a nyitható szekrényekben matatni.

A szekrények olykor monoton hangulatát nem árt néha polcokkal is megtörni. Ezeken egyrészt poharakat és más, sokszor kézbe kerülő tárgyakat lehet tárolni, másrészt az apróbb dísznövényekkel együtt remekül fel tudják dobni a helyiséget. Emellett a polcok a teret is tágítani tudják, kevésbé zsúfolt hatást keltve.

A konyhai munkalapok vásárlásakor az anyag az egyik legfontosabb szempont. A fa munkalapok természetességet kölcsönöznek a konyhának, ezért cserébe viszont folyamatos ápolást igényelnek. A laminált felületek az olcsóbb árkategóriát képviselik és számtalan mintázatban kaphatók. A tartósságot tekintve azonban fel sem vehetik a versenyt a jó minőségű gránit lapokkal szemben.

A kompozit munkalapok a gránit mellett nyugaton már igen nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor a granulátumból történő gyártás miatt az alkotóelemeket nem mindig sikerül elfedni bennük. Ennek ellenére szép és igényes felületeket lehet kialakítani belőlük.

Az alumínium lapok szintén keresettek, mivel jól bírják a magasabb hőhatásokat is, de könnyedén karcolódnak, nem úgy, mint a kerámia munkalapok. Utóbbiak esetében a tisztítás is egyszerűen megoldható.

Milyen típusú konyhabútorokat kínálunk Önnek?

Webáruházunkban négy különböző csoportba szedve tekintheti át a konyhabútor kínálatot. Mindegyik más-más tulajdonságokat emel ki, de előfordulhatnak átfedések is kategóriák között. Ha vásárlás előtt áll, érdemes némi időt szánnia a csoportok áttekintésére.

A moduláris konyhabútorok olyan elemekből lettek összeállítva, amelyek akár önállóan is használhatók. Ezzel Ön lehetőséget kap arra, hogy az egyes szekrényeket a saját ízlésének és a konyhája méreteinek megfelelően rendezhesse el.  A moduláris konyhabútorok változatos formában, színekben és anyagokban érhetők el. A modern stílus képviselői mellett a dió, égerfa és akácból gyártott termékek is megtalálhatók.

A helykihasználás szempontjából a sarokbútorok rengeteg lehetőséget kínálnak. Segítenek kitölteni a rendelkezésre álló tereket, így az amúgy használhatatlan sarok részek is funkciót kaphatnak. Kényelmesen pakolható pultrésszel rendelkeznek, amelyre gépek, mosogató és főzőlap is kerülhet. A felső polcok és szekrények számtalan konyhai eszközt képesek tárolni.

Mivel az elmúlt években a fehér ismét divatba jött a konyhákban, webáruházunkban a fehér konyhabútorok saját kategóriát kaptak. Az általában fényes fehér felületeteket famintázatú pultok egészítik ki. A kettő együtt nem csak stílusos, de rendkívül modern megjelenést nyújt a konyhának. Egyes termékek modulárisak, így Ön szabadon kísérletezhet az összeállításokkal.

A szürke szintén egy nagyon trendi színnek számít a 21. századi konyhákban, ezért kaptak a szürke konyhabútorok önálló csoportot. Ha kedveli a letisztult, minimalista stílust, ezek a bútorok tökéletesen megfelelnek az Ön ízlésének. Különösebb dekoráció nélkül is az eleganciát közvetítik.

A webáruházunk kínálatának megalkotásakor a dizájn és a funkcionalitás mellett a széles választékot tartottuk a legfontosabbnak, hogy minden vásárlónk rátalálhasson álmai konyhabútorára. Ha Ön építkezik vagy fel szeretné újítani a konyháját, tekintse át ajánlatainkat még ma!

karmen gray konyhabútor


pr cikk - tartalom marketing

háztartási cikk – konyha bútor – pr marketing – keresőmarketing | link elhelyezés életmód lakás berendezés pr cikk

 

Szólj hozzá!