M7-es autópálya tudnivalók

tudnivalók m7 autómentésAz M7-es autópályán utazva egyaránt láthatunk néhány magyarországi látványosságot, ugyanakkor könnyedén belefuthatunk néhány kellemetlen meglepetésbe is. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttünk minden szükséges információt az M7-es autópálya tudnivalói közül.

Tudnivalók az M7-es autópályáról

Az M7-es autópálya Magyarország legrégebbi autópályája. Ez az út hivatott összekötni Budapestet a letenyei határátkelővel. Legfontosabb települései Budapest mellett Érd, Székesfehérvár, Siófok és Nagykanizsa.

Sokan nem tudják, de az M7-es autópálya részét képezi az V. számú helsinki folyosónak, melynek célja, hogy az Adriai-tenger kikötői és a kelet-európai országok között létesítsen közúti kapcsolatot.

Az M7-es autópálya Letenyétől nyugatra a 232. kilométerszelvénynél kettéágazik, az M7-es ágon a horvát, míg az M70-es ágon a szlovén határig utazhatunk.

Látnivalók az M7-es autópályán

Az M7-es autópályán haladva több látványosságot is szemügyre vehetünk utazásunk során, melyek közül az alábbiak mindenképp szót érdemelnek:

Kőröshegyi völgyhíd

A Balaton déli partjával párhuzamosan, a Somogy megyei Zamárdi és Balatonszárszó között fut, Kőröshegy déli szomszédságában. 2007. augusztus 8-án adták át a forgalomnak. A híd maga 1872 méter hosszú, legmagasabb pontja a terepszinttől 88 méter, szélessége 23,80 méter. Tizenhat pillére közül a legmagasabb 79,70 méter, s a legalacsonyabb is 17,70 méter, míg a pillérek közti legnagyobb távolság 120 méter. A megengedett legnagyobb sebesség 110 km/h, de a helyi leállóknál és kávézóknál mindenképp érdemes megpihenni és gyönyörködni az elénk táruló tájban.

Régi magyar várak

Az M7-es autópálya mentén több olyan régi magyar vár is elérhető távolságba került, amely feltétlenül érdemes arra, hogy egy rövid látogatást tegyünk hozzájuk. A Balatontól délre elterülő egykor mocsaras, lápos vidék a török hódoltság idején élénk hadmozdulatok helyszíne volt, s a jól védhető területeken több kisebb-nagyobb erődítést is emeltek az idők során. Utóbbiak közé tartozik például a kereki Fejérkő vára Balatonföldvártól délre.

A parányi, de annál érdekesebb alaprajzú Csillagvár szintén igazi kuriózum Balatonszentgyörgy határában. Maga az épület inkább építészeti kialakítása, mintsem történelmi múltja és hadászati jelentősége miatt érdekes.

Ezen felül még jó néhány várat megközelíthetünk az M7-es autópályán keresztül, úgyhogy ezekről indulás előtt mindenképp érdemes tájékozódni.

Díjfizetés az M7-es autópályán

Díjfizetés terén fel kell készülnünk arra, hogy az autópálya szinte teljes hosszában díjfizetési kötelezettségünk keletkezik. Tehát a pálya használatához mindenképp szükségünk lesz egy országos autópálya matricára, vagy az alábbi megyei matricák egyikére, ha csak egy kisebb szakaszon szándékozunk majd használni az autópályát. Ezek az alábbi matricák:

  • Pest megyei: Egér úti csomópont és Martonvásár között (7 km – 30 km)
  • Fejér megyei: Pusztazámor és Balatonvilágos között (23 km – 89 km)
  • Veszprém megyei: Polgárdi és Siófok-kelet között (80 km – 98 km)
  • Somogy megyei: Balatonvilágos és Zalakomár között (90 km – 191 km)
  • Zala megyei: Sávoly és Letenye (országhatár) között (183 km – 234 km)

Fontos információ ezen felül, hogy 2015. január 1-től a Budapest és Egér út közti szakasz díjmentesen használható bárki számára, így erre a két kilométeres szakaszra nem kell matricát vásárolnunk.

Sebességmérők az M7-es autópályán

A díjfizetés mellett arra sem árt felkészülnünk, hogy néhány fix telepítésű sebességmérőbe is belefuthatunk utazásunk során, melyek az alábbi helyeken lelhetőek fel:

  • M7, bal, 60+090 km-szelvény
  • M7, jobb, 60+064 km-szelvény
  • M1/M7 közös bevezető szakasza, bal, 6+284 km-szelvény
  • M1/M7 közös bevezető szakasza, jobb, 6+300 km-szelvény
  • M1/M7 közös bevezető szakasza, elválasztó sáv, 10+800 km-szelvény

Autómentés az M7-es autópályán

A látnivalókon, a fizetési kötelezettségen és a sebességmérők helyén túl még mindenképp érdemes felkészülnünk arra, hogyha valamilyen technikai probléma, vagy baleset miatt nem tudnánk folytatni utunkat.

Ilyen esetben egy megbízható és tapasztalt autómentő lehet a legjobb választás az államilag fenntartott autópálya borsos árú segédszolgálata helyett.

A Csupi Autómentő éjjel nappal az M7-es autópálya teljes területén vállalja a bajbajutott autósok segítését. Autómentés és autószállítás az M7-es autópályán csak a Csupi Autómentőtől!

A legjobb autómentő szolgáltatás igénybevételéhez nem kell mást tennie, mint hogy hívja a +36 70 62 62 777-es telefonszámot és az autómentő 10 percen belül útnak is indul Önért.

Összegezve:

Az M7-es autópályán tehát látványosságokba is belefuthatunk, de érdemes körültekintőnek lennünk a telepített sebességmérők és az esetleges balesetek miatt. Azonban, ha mégsem sikerül elkerülnünk egy balesetet, vagy technikai hibánk adódna, akkor sem kell kétségbe esni!

Szólj hozzá!