Mosogatógép működése

ipari mosogatógépA mosogatógépek rendkívül hasznos szerkezetek a konyhákban. Legyen szó otthoni kis konyháról, vagy ipari mennyiséggel dolgozó nagykonyháról, a mosogatógépek jelenléte mindenhol indokolt lehet. Sokan azonban, bár ismerik és használják is ezeket a berendezéseket, de nincsenek tisztában a mosogatógépek működésével. Az alábbiakban erről olvasható néhány lényeges információ.

Mosogatógépek működési elve

Elviekben mindannyiunknak van valamiféle fogalma arról, hogyan is működik egy mosogatógép. Röviden, tömören: az edények piszkosan bekerülnek a gépbe, majd tisztán távoznak belőle.

Egy-egy mosási ciklus során azonban a mosogatógép egy sor meglehetősen bonyolult feladatot lát el, de a mögöttük lévő mechanizmus valójában nagyon egyszerű.

Mosogatógép felépítése

Legyen szó háztartási, vagy ipari mosogatóról, a felépítés szinte ugyanaz mindegyik esetében. Lényeges különbség a kapacitásban, illetve a teljesítményben találhatók. Az ipari mosogatógépek esetében ugyanis több száz edény mosogatása is megtörténhet egyszerre, ráadásul a mosogatási időintervallum is töredéke a háztartási gépekhez képest.

Az alábbi alkotóelemek azonban minden mosogatógépben megtalálhatók, függetlenül a felhasználási területtől:

Mosogatógép fűtőszálak

Ezek a fémdarabok alakítják hővé a villamosenergiát, illetve megfelelő hőmérsékletre melegítik a vizet. Mivel közvetlenül érintkeznek a vízzel, különösen hajlamosak arra, hogy idővel felhalmozódjon rajtuk a vízkő, amit érdemes folyamatos karbantartást végezni a gépeken a hosszú élettartam végett.

Mosogatógép szivattyú

A szivattyú valójában egy motor, ami a tisztítási folyamat alatt átpréseli a vizet a szórókar fúvókáin keresztül, majd a lefolyóba tereli a leeresztési folyamat során. A mosogatógép számítógépe időben nyitja és zárja a szelepet, így a víz a helyes irányba áramlik.

Mosogatógép szórókarok

Ezek a karok üregesek és a víz nyomása miatt forognak, így lesz minden edény egyformán tiszta. Az ételek, zsírok és egyéb szennyeződések idővel eltömíthetik a szórókarok fúvókáit, ezért olyan fontos, hogy mindig tisztán tartsuk őket.

Mosogatógép mosási folyamata

A legtöbb mosogatógép az alábbi hét lépésből álló folyamatot követi:

  • Víz szivattyúzás. A felszivattyúzott víz egy sekély medencébe kerül a gép aljában.
  • Melegítés. A medencében található fűtőszál elkezdi a víz melegítését.
  • Mosogatószert adagolása. A mosogatószer automatikusan, a megfelelő szakaszban adagolódik a mosáshoz a mosogatógép számítógépe vagy időzítője által.
  • Mosási folyamat. A meleg vizet és a mosogatószert a szórókarok szivattyúzzák fel, amik a nyomás hatására forogni kezdenek és olyan erővel lövik ki a vizet, hogy az edények teljesen tiszták legyenek a ciklus után.
  • Leeresztési fázis. A gépben található víz eltávozik a gépből.
  • Öblítési fázis. Ebben a szakaszban a mosogatógép ismét tiszta vizet szivattyúz fel, amit ezután felmelegít, de mosogatószert nem adagol a programhoz. A vizet a szórókarok egyenletesen oszlatják el az edényeken, ezzel biztosítva, hogy ne maradjon rajtuk étel- vagy mosogatószer maradvány.
  • Második leeresztési fázis. Értelemszerűen az öblítésre használt vizet is leengedi a mosogatógép.

Összegezve:

Jól látható tehát, hogy a mosogatógépek piszkos edényeinket egy több fázisú tisztítási folyamaton viszik keresztül. Természetesen a megfelelő tisztításhoz nem elég a jól kiválasztott mosogatógép, de némi odafigyelés is szükséges ezen felül, hogy valóban tiszta edényeket és poharakat kaphassunk otthoni, vagy nagykonyhánkban is.

Szólj hozzá!