Mire használják a mártott kesztyűt?

Mártott kesztyűk
Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mire használhatjuk a mártott kesztyűket és annak különböző típusait és hogy milyen előnyeik lehetnek.

A mártott kesztyűk igen népszerűek a munkavédelem kézvédelmi terén, hiszen számos területen és számos feladatra használhatjuk. Az alábbi cikkben ezért összegyűjtöttük, hogy mire is használhatjuk a mártott kesztyűket.

Mártott kesztyűk előnyei

A védőréteg alkalmazása a munkavédelmi kesztyűk esetében, egy teljesen új dimenzióját nyitja meg a felhasználhatóságnak. A mártott kesztyűk esetében ugyanis a kényelem megmarad, de az alkalmazási lehetőségek kibővülnek. Ennek oka, hogy a tenyér részen mártott kesztyűk végtelennek tűnő választékban érhetők el a piacon, ráadásul a mártott kesztyűk ára is igen kedvező lehet.

Általánosan elmondható, hogy a mártott munkavédelmi kesztyűket a kisméretű részegységek, az autóipar, a fém megmunkálás, az építőipar és az általános célú felhasználás területein használják előszeretettel az alábbi előnyök miatt, mint például a:

  • jobb tapadás biztosítása,
  • kézügyesség nem korlátozása,
  • kiemelkedően magas kopásállóság.

Mártott kesztyűk típusai

A megfelelő tenyérrel bevont munkakesztyű kiválasztása rendkívül fontos. Az alábbi mártott kesztyűk különböző bevonatos típusait különböztethetjük meg, azok használat, jellemzői és előnyei szerint.

Mártott latex kesztyű

A latex rendkívül nagy rugalmasságot és kiemelkedő tapadást biztosít a többi kesztyű anyaghoz képest. Ez is ellenáll a szélsőséges hőmérsékletnek, ezáltal hőszigetel és szakadásnak is kimagaslóan ellenáll. Emiatt ezt a típust számos helyen használják, mint például az ipar, vagy kertészet.

További nagy előnye, hogy kémiailag ellenáll az alkoholoknak, ugyanakkor nem nyújt megfelelő védelmet a legtöbb szénhidrogén és szerves oldószer ellen.

Mártott PU kesztyű

Ezt a típusú kesztyűt az allergiamentes tulajdonsága miatt az utóbbi időben kezdték el az orvosi iparban használni.

Ugyanakkor a poliuretán lágysága nagy átszúrás elleni védelemmel és kopásállósággal kombinálva sokoldalú alapanyagot eredményez, ami kiválóan alkalmassá teszi a vágásbiztos kesztyűk bevonataként való alkalmazásra.

Kémiai szempontból a poliuretán kiváló ellenállást mutat az olajokkal, oldószerekkel, zsírokkal, benzinnel, oxidációval és ózonnal szemben is. Emiatt az autóiparban, vagy a higiéniai területen is igen népszerű lehet.

Mártott PVC kesztyű:

Erről a tisztán szintetikus anyagról elmondható, hogy többek között:

  • olcsó,
  • nem okoz allergiás reakciót,
  • és erősebb, mint a latex vagy a nitril.

Tenyérbevonatként a PVC jó kopásállóságot biztosít, bár érzékeny lehet az átlukasztásra és a vágásokra. És bár rugalmas, nem biztosítja a megfelelő tapintási érzékenységet, ami a legtöbb gumi alapú kesztyűről elmondható.

A PVC bevonat további nagy előnye, hogy sok ragasztóanyag nem tapad meg a kesztyű felületén. Ez teszi a PVC tenyérbevonatú munkakesztyűt ideálissá az egyes vegyipari és sok más, ragasztást igénylő munkánál.

Mártott nitril kesztyű

A nitril bevonatú kesztyűk kitűnő szakadási elleni védelmet biztosítanak, és háromszor ellenállóbb átszúródás ellen, mint a gumi. A nitril emellett jól ellenáll az olajnak, így jó választás a fém megmunkálásnál (pl. préselés) vagy kisméretű olajos alkatrészekkel való munkavégzés során.

Bár nem lángálló, a nitril jól használható -4 ° C és +149 ° C  hőmérséklet tartományban.

Ezenkívül a nitril úgymond habosítható, így ha csúszós, olajos felületekkel érintkezik, a nitril hab szivacshoz hasonlóan viselkedik. A felszínnel érintkező olaj felszívódik és a tapadás minősége jelentősen javul fogás közben.

Összegezve

A mártott kesztyűk esetében tehát típustól függő, hogy mire is használhatjuk az adott mártott kesztyűt. Maguk a mártott kesztyűk azonban az ipari tevékenységektől fogva az egészségügyi területig bárhol felhasználhatók.pr marketing télikert

hőszigetelt télikert budapest

PR: télikert építés Budapest | hőszigetelt télikertek hőmérséklete

Szólj hozzá!