Fókuszban az ipari hűtő

Ipari hűtőszekrényMindennemű vendéglátóipari egység működésének alapja, amely időközönként jelentős és hosszan tartó terhelésnek van kitéve. Meghibásodás esetén kritikus anyagi és erkölcsi károkat okozhat az üzemeltetőnek. Ennek következtében lényeges, hogy a beszerzése kapcsán a legkörültekintőbben járjunk el és mérlegeljük az alábbi lépéseket:

  1. készülék kiválasztása
  2. szállítása
  3. beüzemelése
  4. karbantartása
  5. szervizelése

A készülék kiválasztása: alapos előkészületet igénylő feladat. A leglényegesebb az öt lépés közül. Figyeljünk oda mert ha rossz döntést hozunk az befolyással lehet a teljes beszerzési procedúrára. Legjobb, ha konyhatechnológusunk vagy séfünk támogatását kérjük. Ennek hiányában sorra veszek néhány megfontolandó témakört.

Berendezés anyaga (rozsdamentes, festett acél) külső (700, 1400 liter) és belső mérete (600×400 vagy GN1/1)  polcok variálhatósága, hűtőgáz típusa és befejezésképpen két kulcsfontosságú, a hűtőszekrény üzemelési helyének vonatkozásában felmerülő paraméterek: páratartalom és a külső hőmérséklet.

Az ipari hűtőszekrény kiszemelésének tárgykörébe tartozik egy átmeneti komplikáció is mégpedig a COVID-19 által kiváltott pandémia ami alkatrész és -chiphiány, gyártási és szállítási késedelmekben csúcsosodott ki. A vírusnak köszönhetően a hűtőszekrények globális piacán túlkereslet alakult ki. A két éve a hazai mezőnyben is kelendő kínai termékek kis híján teljesen elérhetetlenné váltak. Ennek okán az európai gyártók maximális kapacitás mellett sem tudták tartani az iramot ami tetemes áremelést és a gyártási-szállítmányozási idő jelentős megnövekedését vonta maga után.

Egyszerűbben szólva: ha olyan hűtő mellett döntünk ami nem létezik a cég raktárkészletén nyugodtan kalkuláljunk nem kevesebb mint 1-2 hónapnyi beszerzési idővel. És, hogy a cégünk mit csinál ezalatt a két hónap alatt? Mindenki döntse el saját maga.

Szállítás:

Az ipari hűtőszekrény mérete két méter is meglehet, súlya pedig adott esetben a több száz kilogrammot is elérheti. Mindemellett indokolt állva szállítani. A procedúra nem egyszerű. Egy hétköznapi csomagszállító nem is tud megbirkózni a feladattal. A teherjárműnek impozáns befogadó mérettel és pakoló felülettel kell rendelkeznie. Magyarországon belül a szállítás 15.000 és 50.000 forinton belül mozog. Ha mi nem tudunk érte menni akkor ezt az összeget nyugodtan adjuk hozzá a költségekhez. Fontos, hogy vásárlás előtt ellenőriztessük le a készüléket, hogy működőképes -e. Ne szállítás után derüljön ki, hogy nem működik. Rosszabb esetben mi nekünk kell állni a felmerülő plusz költségeket és működőképes hűtőszekrényünk sem lesz.

Beüzemelés:

Szakember végezze és ellenőrizzen duplán mindent.. Olvassuk el a készülék kezelési-használati útmutatóját és oktassuk ki munkatársainkat a helyes felhasználásról. Így elkerülhetők lesznek a hibás használatból kialakuló üzemzavarok.

Karbantartás:

Készülék típusának megfelelő étel tároljuk csak és kizárólag olyan körülmények között aminek a hűtőszekrény leírásának megfelel. A hűtőszekrény rendszeresen tisztítsuk és ellenőrizzük.

Szerviz:

ha egy hűtőszekrény elromlik akkor szerelőt kell hívni hozzá aminek kilométer és óradíja is van. Jobb esetben talál alkatrészt hozzá így a helyszínen meg tudja javítani, rosszabb esetben a gyártó küld alkatrészt ami hetekbe is kerülhet illetve vissza szállítható a cég telephelyére.

Szólj hozzá!